top of page
Search

Vahvat vanhemmat

Vanhempien tehtävänä on antaa lasten kasvaa ja harjoitella omaa elämäänsä vanhempien paapomatta ja suojelematta lapsia liikaa.


Lapset kuljettavat vanhempiaan väistämättä niin pieniin kuin isompiinkin haasteisiin. Tällä matkalla lapsen on hyvä saada pitää vahvoja vanhempiaan kädestä.  Vanhemmuus on aikuisuutta, joka hankalassakin tilanteessa on tärkeää säilyttää. Vanhemmat kertovat lapsilleen että kaiksesta selvitään tapahtuipa mitä tahansa. Lapset joutuvat tilanteisiin, joissa he kokevat monelaisia tunteita.

Jotkut tunteista ovat lapsille liian hankalia ja he eivät pysty käsittelemään niitä ilman vanhempiaan. Lasten kokemat voimakkaita tunteita herättävät hankalat tilanteet hämmentävät ja huolestuttavat luonnollisesti vanhempia.

Lasten tehtävänä on haastaa vanhempiaan ja vanhempien tehtävänä on ottaa haasteet vastaan.  Vanhemmat ovat vastuussa myös niistä tilanteissa, joissa ollaan eri mieltä. Riidan hetkellä vanhemmat eivät saisi provosoitua vaan vanhempien on hyvä uskoa itseensä vaikkakin lapsia tilanteessa kunnioittaen. Vanhemmat eivät koskaan luovuta eivätkä he vaadi että lapset pärjäävät yksin tai että lapset ottaisivat kannettavakseen aikuisten vastuun.

Vanhempien tehtävänä on antaa lasten kasvaa ja harjoitella omaa elämäänsä vanhempien paapomatta ja suojelematta lapsia liikaa.

Ponnistelu ja haasteet vanhempien tukemina ovat lapsille tärkeitä kokemuksia. Tove Janssonin Taikatalvi -kirjassa Niiskuneiti löytää krookuksen verson ja haluaa suojella sitä lasikuvulla kylmältä. Muumipeikko neuvoo Niiskuneitiä: ”Älä laita, sillä verso selviää paremmin kohdatessaan vähän vaikeuksia”. Vanhempien on hyvä muista huolehtia myös omasta jaksamisestaan ja hakea tukea jaksamiseen ja vahvana olemiseen. Yksin ei tarvitse jaksaa ja selvitä.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page