top of page

Lapsen rajoittaminen

Lapsi kyllä tietää mitä haluaa, mutta aikuinen tietää mitä lapsi tarvitsee. Tästähän tiedämmekin seuraavaan usein melkoisia myrskyjä lapsiperheissä.

Lapsi tekee päätöksiä mantelitumakkeen mielihyväkeskuksen ohjaamana. Aikuisen aivojen etuaivolohkojen kuorikerros on kehittynyt niin, että hän pystyy päättämään asioista arvojaan ja moraaliaan hyödyntäen. Aikuinen siis päättää, eikö?

Kannattaa tervehtiä ilolla lapsen järjestämiä raivokohtauksia hänen kohdatessaan pettymyksiä. Tällöin vanhempi saa upean tilaisuuden kasvattaa ja opettaa lasta. Opettaa siihenkin, että empaattinen aikuinen on lähellä ja auttaa lasta tuskan kestämisessä. Lapsi oppii luottamaan aikuisten turvallisuuteen kun aikuinen pysyy tyynenä myrskyn silmässä.

Aikuinen auttaa lasta rauhoittumaan ja käy rauhoittuneen lapsen kanssa läpi tapahtuneen. Aikuinen osoittaa väärän teon ja kertoo lapselle tavan toimia oikein ja sosiaalisesti suotavasti. Aikuinen kehuu ja kannustaa heti, kun käytös pienestikin muuttaa suuntaa oikeaan. Tähän kaikkeen tarvitaan useita toistoja. Helppoa esitettynä näin pähkinänkuoressa.

Kun lapsen kiukkukohtaukset käydään läpi onnistuneesti, lapsen itsehillinnäntaidot kasvavat. Itsehillinnällä on suuri merkitys lapsen hyvään tulevaisuuteen. Itseään kontrolloiva lapsi toimii sosiaalisissa tilanteissa hyvin, on suosittu empaattinen ystävä toiselle, menestyy kouluopinnoissa ja pärjää kaikilla tavoilla paremmin elämässä.

bottom of page