top of page

Lapsen kiukkukohtaus, tervehdi sitä ilolla!

Lapsi tarvitsee raamit elämälleen ja vanhemmat, jotka pitävät lapsen raamien sisällä. Muuten lapsi kokee vanhemman suojan pettävän.

eddie-kopp-3O5GPcS3juY-unsplash.jpg

Ja kun lapsi kokee vanhemman suojan pettävän, lapsi vastustaa. Se on lapsen tehtävä ja ihan oikein. Vanhemman tehtävä on pysyä kannassaan. Aikuinen tietää mikä on lapselle hyväksi ja lapsi tietää mitä haluaa.

Yhtälö on valmis; kiukkukohtaus. Tervehdi sitä ilolla!

Nyt aukeaa upea tilaisuus päästä opettamaan lasta. Auttamaan lasta. Lapsi oppii tahtojen taistelussa syys-seuraussuhteita, eli mistä toiminnasta seuraa mitä. Palautteen saatuaan lapsi tietää korjata käytöstään.

Kurahousuista esimerkki; lähes joka perheessä jossain vaiheessa taistellaan kurahousujen päälle pukemisesta. Ihanan lämpimän kesän jälkeen lähes ilman vaatteita elämisestä täytyy vaihtaa panssaripöksyihin kaikkine kuminauhoineen. Ihan hyvä syy hermostua.

Vanhempi vaan kylmän rauhallisesti pukee lapselle housut vastusteluista huolimatta lempeän empaattisena ja positiivisena lapsen ärtymystä ymmärtäen. ” Näen että sinua harmittaa kovasti, mutta rakastan sinua niin paljon, että en halua, että kastut ja sitten palelet ulkona”- tyyliin.

Aikuisen rauhallisuus ja periksiantamattomuus opettaa lapselle itsesäätelytaitoja. Tällaisten tilanteiden toistuminen johdonmukaisesti, lapsi alkaa sisäistää kaavan. Aikuinen suojelee ja on turvallinen laumanjohtaja.

Lapset ovat myös kovin erilaisia. Toinen tarvitsee asian oppimisessa yhden kerran harjoituksen ja toiset toistoja toiston perään.

Voimia lempeään taistoon!

bottom of page